Idealan doručak - musli

Nutricionisti preporučuju musli za doručak zato što sadrži složene ugljene hidrate koji se sporo oslobađaju i održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Time se održava duže osećaj sitosti. Ako musli sadrži i jezgrasto voće, daje nam i kvalitetne masti, a ako se jede sa sojinim mlekom, ili sa jogurtom, kao izvorom belančevina, predstavlja potpuno izbalansiran obrok koji pruža sve što je potrebno organizmu za predstojeći dan...


Četrdeset godina proučavanja uticaja doručka na zdravlje je pokazalo da započinjanje dana doručkom donosi dobrobit svima, bez obzira na starosnu dob. “Jutarnji obrok je važan za svaki organ. Ko izostavlja doručak, često se oseća umorno, nemirno i razdražljivo”, kaže Gejl Frank, nutricionista iz Los Anđelesa.


Osim što nam daje energiju, doručak dokazano utiče na smanjenje telesne težine, prevenciju dijabetesa, doprinosi boljem funkcionisanju uma i tela i smanjuje apetit tokom dana.
Ako ste se odlučili da doručak započnete muslijem, načinili ste jedan od najboljih izbora. 
Nije loše da znate da se sada na tržištu mogu nabaviti i dve vrste muslija koje su načinjene od potpuno organskih sirovina, dakle, možete biti sigurni da u vašem zdravom doručku neće biti "hemije".

 

Musli kranč
Musli kranč je obrok visoke hranljive i biološke vrednosti u čiji sastav ulaze najkvalitetnije organski gajene sirovine. Mešavina žitarica u kombinaciji sa kokosom, jezgrastim voćem,  suvim voćem  i semenkama  predstavlja idealnu kombinaciju belančevina masti i ugljenih hidrata. Badem i semenke suncokreta su odličan izvor belančevina, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka,  vitamina E  i esencijalnih masnih kiselina. Pahuljice su bogate vitaminima B grupe i biljim vlaknima.  Ovako izbalansiran obrok daje energiju ali i snabdeva organizam potrebnim vitaminima i mineralima.
Med, trščani šećer, glukozni sirup, i palmino ulje koji ulaze u sastav ovog muslija povećavaju njegovu energetsku vrednost pa se posebno preporučuje osobama koje se bave težim fizičkim poslovima i sportistima ali i svima ostalima koji su izloženi teškim fizičkim i pshičkim naporima. Prijatan ukus kranč muslija pruža kombinacija osvežavajućeg ukusa suvog grožđa i egzotičnog ukusa kokosa.
Brz i jednostavan način pripreme čine ga idealnim obrokom za početak dana.

Način pripreme: 3-5 kašika kranč muslija preliti sa sojinim ili običnim mlekom,  jogurtom ili sokom a zatim  ostaviti nekoliko minuta da omekša.

Musli klasik
Musli klasik mešavina pet vrsta žitarica, suvog i jezgrastog voća upotpunjuje korisna svojstva svih sastojaka. Pahuljice su izvor rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana, vitamina B grupe, kalcijuma i gvožđa.  Pružaju dugotrajan osećaj sitosti, regulišu probavu, snižavaju nivo holesterola i šećera u krvi. Popravljaju krvnu sliku i blagotvorno utiču na nervni sistem. Badem i lešnik su odličan izvor belančevina, gvožđa, esencijalnih masnih kiselina i vitamina E. Vitamin E je snažan antioksidans koji povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova i jačanje imuniteta.
Suvo grožđe i kajsije obiluju važnim vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama koje daju prijatan osvežavajući ukus.
Musli klasik se preporučuje svima koji vode računa o svom zdravlju. Redovnom upotrebom rešavaju se mnogi zdravstveni problemi. Reguliše se telesna masa, nestaju problemi sa probavom, a dolazi i do snižavanja nivoa holesterola u krvi. Deluje preventivno na nastanak karcinoma debelog creva.
Pogodan je i za ishranu dece.


Način pripreme: 3-5 kašika musli klasika preliti sa sojinim ili običnim mlekom, jogurtom ili sokom a zatim ostaviti nekoliko minuta da omekša.

izvor: http://www.zdravahrana.com/


blog comments powered by Disqus


Pregledano: 518  puta.


 
eXTReMe Tracker