Povećan holesterol u krvi


Holesterol je nephodan sastavni deo organizma, potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije. Strukturni je element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u određenim organima ima i posebne, specifične uloge kao što su: sinteza holnih kiselina u hepatocitima, sinteza steroidnih hormona u kori nadbubrežnih i polnih žlezda, transport liposolubilnih vitamina (A, D, E i K).

Opširnije...

 

Testirajte se na HIV


HIV je skraćenica koja označava humani imunodeficijentni virus ili virus humane imunodeficijencije. Ovim virusom se ljudi mogu inficirati i zatim ga preneti dalje na druge osobe.
Kada se osoba inficira HIV-om on joj napada imunski sistem koji sli organizmu kao odbrana od bolesti. Ovaj proces nije vidljiv.

Opširnije...

 

Sve o urinarnim infekcijama


Akutne nekomplikovane infekcije


Akutne nekomplikovane infekcije urotrakta (IUT) su infekcije koje se viđaju uglavnom kod žena preko 18 godina starosti koje imaju normalan urotrakt i normalnu bubrežnu funkciju, retko kod muškaraca mlađih od 50 godina.
Najčešći uzročnici IUT su crevne bakterije; Escherichia coli je uzročnik i do 90 % nekomplikovanih IUT.

Opširnije...

 

Kalendar vakcinacije vašeg deteta


Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti.
 Vakcina je preslaba da bi prouzrokovala bolest, ali ipak podstiče telo da stvara antitela koja će ubuduće štititi dete od te bolesti.

Opširnije...

 
Još članaka...
eXTReMe Tracker