Čarobno voće - lubenica

Lubenice su najpoznatije voćno letnje osveženje u svim kombinacijama. Ohlađene lubenice su najbolje za gašenje letnje žeđi! Međutim, ovo divovsko voće sadrži izuzetno puno vitamina i minerala.
Lubenice najbolje uspevaju u toplim ali ne previše vrućim podnebljima, na primer u južnim i jugoistočnim zemljama Europe (Italija, Krit, Malaga, Azurna obala), Izraelu, Severnoj Africi.
Postoje brojne vrste lubenica kao što su: dinje, mrežaste lubenice, kantalupe i charentais.
Delotvorne materije
Meso lubenice (izrazito crveno ili žuto) sadrži brojne karotene, koji se u metabolizmu razgrađuju u važan vitamin A koji stimulira ljudske gene, a time i inteligenciju. Karoteni potiču stvaranje molekula koneksina, iz kojih nastaju sitni kanalići, kroz koje hranjive materije iz krvi ulaze u nervne ćelije.
Lubenice sadrže veliku količinu pirodoksina (vitamin B6), koji deluje poput «makaza» kojima se molekuli belančevina režu u komadiće kako bi se poboljšao proces probave. Iz tog razloga vrlo često se meso (sirovo ili termički obrađeno) poslužuje zajedno s lubenicama ili dinjama (osobito pršut!).
Na taj način piridoksin svaki dan «brine» o sintezi belančevina u telu. Dokazano je da već nakon 10 minuta od konzumiranja lubenice, u crevima enzimi i žučne soli pretvaraju karotene u vitamin A. Ove nove molekule okretno vijugaju kroz zidove creva i prodiru kroz krv do jetre i ćelija, kako bi obavile svoj posao podmlađivanja (kosti, zubi, oči, koža, kosa, nokti). Molekule vitamina A posebno intenzivno štite sluzokože u telu od slobodnih radikala, virusa, bakterija i drugih opasnosti.
Lubenice sadrže i puno niacina (vitamin B3, za disanje stanica), folne kiseline (za rast, stvarenje krvi, lepu kosu i kožu), gvožđa (pogonskog goriva za mozak i nerve). Velika je koncentracija vitamina C važnog za održavanje imuniteta, raspoloženja i koncentraciju.

Lubenice sadrže vrlo malo kalorija cca 25-30 na 10 dkg, ali zato i mala količina daje sitost na duže vreme, pa se može konzumirati i više puta dnevno!!! Lubenice su dar prirode – sočne i protiv žeđi, slatke i zdrave, te ujedno izvrstan diuretik i pročistač bubrega.
Korisni saveti
* Za veće društvo, lubenica može poslužiti kao zgodna «činija za voćnu salatu» i to tako da je se raspolovi, polovine izdube, sočno meso nareže na kriške i pomeša s ananasom, dinjom,grožđem, breskvama i ostalim voćem. Obavezno dodati malo ljute metvice (mente) koja je odličan dodatak letnjim voćnim salatama! Izdubljene kore napune se voćem i stave u frižider. Izvrsna i maštovita voćna salata!
* Osvežavajući desert također od polovice lubenica koje smo pomešali sa sokom od ribizle. Izvrsna salata, a takođe nakon obroka osvežava dah!
* Koštice se mogu pržiti i poslužiti kao grickalice. Žutu lubenicu u Italiji serviraju uz pršut kao predelo, a jednako tako je ukusna sa sirom ili uz sirovu hranu.
* Narežite lubenicu i dinju na sitne komadiće, promešajte mikserom (ili «štapom») te dodajte mleko (može i sojino), ili jogurt i malo vanile, a zatim komadiće leda. Dobićete izvanredan osvežavajući shake (napitak)!
* Umesto vitaminskih preparata iz apoteke, uz pomoć lubenica možete u potpunosti pokriti lične potrebe za vitaminom C, posebno leti.
* Iskoristite leto, neka lubenice budu svaki dan (i više puta dnevno) na Vašem stolu, u svim kulinarskim kombinacijama!!
Lubenica sa slatkom pavlakom
(Specijalitet internacionalne kuhinje)
Sastojci:
3 kriške lubenice
2 dl slatke pavlake
1 kašika meda
1 kašika limunovog soka
1 kašika mlevenih oraha
Opis:
Dobro istući slatku pavlaku, dodati med i limunov sok pa sve promešati. Smesu posuti orasima i dodati komade lubenice.