Bela boja - simbol čistote i nevinosti

Ova boja je oduvek bila simbol nevinosti i čistote, ali takodje ukazuje i na emotivnu "hladnoću", sneg i sjaj. Neveste nose belo da simbolizuju nevinost i čistotu. Lekari nose bele mantile da ukažu na sterilnost...Dopada se onima koji teže slobodi. Osobe koje izuzetno žele da naglase čistotu, pedantnost, zatim da izbegnu neprijatnosti i da odbace sve što je "prljavo" i mračno -- u društvu vole da se pokažu u belom...

Opširnije...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poludrago kamenje - Ćilibar (jantar)

Baltički ćilibar je fosilna smola više vrsta četinara, od kojih je najpoznatiji Pinus succinifera. Baltički ćilibar je nastao u tercijaru, većim delom u oligocenskoj epohi pre 40-60.000.000 godina.
Pruski hemičar Oto Helm je zaključio da baltički karakteriše najmanje 3% a najviše 8%  ove supstance. Godinama je procenat sucinitske kiseline bio test za utvrđivanje porekla ćilibara.
Iako nije mineral, jer nema kristalnu strukturu, smatra se dragim kamenjem. Grčki naziv za ćilibar je elektron, te odatle potiče i naziv za elektricitet (prilikom trljanja, ćilibar se naelektriše).

Opširnije...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poludrago kamenje - Kalcedon


Kalcedon je mineral, kriptokristal, koji je nastao međusobnim urastanjem kristala minerala kvarca i moganita. Oba predstavljaju silikatne materijale, samo se razlikuju u kristalnoj strukturi. Kvarc ima romboedarsku kristalnu strukturu, a moganit ima monokliničnu kristalnu strukturu. Boja je obično između bele i sive, sivoplava ili osenčano smeđa. Druge boje kalcedona imaju specifična imena.

Opširnije...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poludrago kamenje - Aleksandrit

Aleksandrit jača metafizičke sposobnosti, volju i lični magnetizam. To je kamen dobrog predznaka koji pomaže u centriranju i doživljavanju radosti.

Po svom sastavu on je varijacija minerala hrizoberila.

Opširnije...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum

bioritam
sanovnik
ovulacija
horoskop
pol-deteta
feng
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pretraga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forum Savremena
 
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijavi me za sledećih
minuta:
Prijavi me za stalno:

Zaboravili ste lozinku?

Registruj nalog na Savremenoj!!!.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
eXTReMe Tracker