Poludrago kamenje - Aleksandrit

Aleksandrit jača metafizičke sposobnosti, volju i lični magnetizam. To je kamen dobrog predznaka koji pomaže u centriranju i doživljavanju radosti.

Po svom sastavu on je varijacija minerala hrizoberila.

Magija promene boje Aleksandrita očarava sve ljubitelje dragog kamenja. Pri dnevnom svetlu Aleksandrit je zeleno-plave boje dok pri veštačkom svetlu dobija toplu ljubičasto-crvenu nijansu. Od ostalih krizoberila se razlikuje baš po ovoj karakterističnoj osobini promene boja.

Aleksandrit je jedan od najmisterioznijih, spiritualnih i veoma važnih kristala na Zemlji. Izuzetno interesovanje duguje svojoj neverovatnoj lepoti i činjenici da je to jako redak mineral.

Delovanje aleksandrita je usmereno na nervni sistem, regeneriše nervni sistem. Aleksandrit jača kreativnost i intuiciju. Obnavlja samopoštovanje, dovodi sva tela u ravnotežu. Dobar je detoksinator.

Aleksandrit pomaže u jačanju samopoštovanja i smiruje bolesti centralnog nervnog sistema.

Aleksandrit je povezan sa planetom Merkur zbog sposobnosti da menja boju i svoje dualne prirode.  Merkur predstavlja moć uma i sposobnost mišljenja. Aleksandrit pojačava komunikativnost, mentalnu jasnoću, memoriju i percepciju. U meditaciji se koristi da bi promovisao emocionalnu ravnotežu i doneo promenu, sreću i uspeh.

S obzirom da je pronađen tek 1834 godine (na planini Ural - Rusija), možemo reći da je reč o relativno maladom, novom kamenu. Ime je dobio po slavnom Ruskom caru Aleksandru (1818-1881).

Nalazišta Aleksandrita su u Rusiji, Brazilu, Sri Lanci, Madagaskaru i Burmi. Vrlo je redak a samim tim i skup.

 

Pogrešno ga je povezivati sa veštačkim, sintetički pravljenim kamenom koji je lila boje i koji trgovci nazivaju Aleksandrit.

Po novoj nomenklaturi "Birtstones" Džordža Frederika Kunza, Aleksandrit i mesečev kamen su za osobe rođene u mesecu junu.

Tekst pripremila: A. F.

(Savremena.me)
blog comments powered by Disqus


Pregledano: 30  puta.


 
eXTReMe Tracker