Da li izvesti dete napolje kada je hladno?


Bez obzira na to šta kažu ostali, u redu je izvesti bebu napolje kada je hladno, ali ne kada je ledeno i duva jak vetar. Deca ispod dve godine su podložnija hipotermiji i promrzlinama tako da morate biti obazrivi. Ako ste u nedoumici da li izaći ili ne, bolje je da ostanete unutra, pogotovo ako je dete mlađe od 6 meseci. Bebe nisu sposobne da regulišu temperaturu i vrlo lako mogu izgubiti toplotu.

Zimske brige: Napolju je ledeno!Ako se ipak odlučite za tu pustolovinu, slojevito obucite svog mališana. Deci od godinu  dana i iznad je potrebno isto onoliko slojeva koliko i Vama, a mlađima jedan sloj više, kažu stručnjaci. Kapa je obavezna i pobrinite se da su detetu zaštićeni prstići na rukama i nogama. Kada počne da hoda, potrebno je da ima čizme koje ne propuštaju vodu.

Oprez: Ako detetu poplave usne, nos pobeli kao i prstići na rukama i uši - to su naznake da mu je mnogo hladno. Isuviše mu je toplo ako su potiljak i vrat veoma vrući i znojavi, ako su obraščići rumeni, ima osip u vidu sitnih crvenih tačkica na grudima i stomaku. Takođe obratite pažnju ako se uskomeša ili izgleda letargično.
Izvor: http://www.mojabeba.com/


blog comments powered by Disqus


Pregledano: 28  puta.


 
eXTReMe Tracker