Amila Hrustić&Vanja Lazić - Umetnost u eksperimentu

Ove nedelje predstavljamo vam umetnički „dvojac“ iz Sarajeva, koji čine Amila Hrustić i Vanja Lazić. Vanja i Amila diplomirale su na Akademiji likovnih umjetnosti (odsek za produkt dizajn).
Njihov zajednički rad čini neiscrpni niz ideja i  eksperimentisanje s izradom unikatnog nakita i modnih dodataka uz upotrebu recikliranih materijala.

Amila Hrustić rođena je 13.maja 1987. Opštu gimnaziju završila je u Travniku. Vanja Lazić je rođena 04. aprila1988. godine u Zenici, gde je završila Gimnaziju.
Učestvovale su na Forumu mladih sveta u Tuluzu (Fr), a Amila je 2007. godine osvojila  prvu nagradu takmičenja za arhitektonsko i urbanističko rešenje mosta koji povezuje Akademiju likovnih umetnosti i Radićevu ulicu u Sarajevu (izvedbeni radovi započeli su u leto 2010.) 2008. godine Amila je radila vizualni identitet i web dizajn prvog Queer Sarajevo Festivala. Devojke su učestvovale i u radionici «Design: The Future! Design the Future!» kod profesora Michaela Hardta, a 2009. godine u radionici «All Inclusive Sarajevo» prihvaćenoj na London Helen Hamly Centru za Inkluzivni dizajn na Royal College of Art. Početkom 2010. godine Amila je postala saradnica SUB magazina posvećenog alternativnoj/indie sceni u BiH i okolini. 2010.godine kao kustosi učestvovale su u projektu 4 Tuned Cities - Nezavisni festival filma i vizualne umjetnosti (Priština-Skoplje-Amsterdam-Sarajevo).
O dosadašnjim rezultatima rada ove dve mlade umetnice moglo bi se još mnogo govoriti jer, kao što vidite, njihovo stvaralaštvo odlikuju kontinuitet i nesvakidašnji kvalitet.
Radovi Vanje i Amile prikazuju uzajamnu vezu dizajnera sa materijalima, njihov odnos prema estetici, umetnosti, marketingu, okruženju, trendu, unikatnom, industrijskom, a ujedno povezanost sa praktičnim stranama ove profesije. Uspeh u ovakvoj vrsti umetničkog stvaralaštva moguć je isključivo ako se dobro poznaje tehnika obrade materijala, rukovanja različitim softverima i raznim alatima, a iznad svega ukoliko su prisutni snalažljivost i kreativnost u svim fazama dizajn procesa – što ove devojke svakako poseduju...


Savremena.me
(18. novembar 2010.)blog comments powered by Disqus


Pregledano: 224  puta.


 
Forum Savremena
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijavi me za sledećih
minuta:
Prijavi me za stalno:

Zaboravili ste lozinku?

Registruj nalog na Savremenoj!!!.

eXTReMe Tracker