Znate li prepoznati lažljivca?


U toku komunikacije s drugima, gotovo svi gestikuliraju rukama i koriste se mimikom. Upravo ti pokreti ključni su u otkrivanju što druga osoba zaista misli, oseća ili možda čak i laže. Međutim, nema nijednog pokreta, izraza lica ili trzaja koji potvrđuje da neko govori neistinu, ali kako Allan i Barbara Pease u knjizi "Velika škola govora tela"  navode, 'postoji nekoliko grupa kretnji koje možete naučiti, a koje uveliko povećavaju mogućnost da primetite laž'.
Kako Allan i Barbara Pease navode u knjizi "Velika škola govora tela", postoji osam najčešćih gesta po kojima se može prepoznati lažov.

Prekrivanje usta rukom je gesta kojom mozak podsvesno nalaže da se pokuša sprečiti izgovaranje laži. Upotrebi li osoba koja govori tu kretnju, možda laže. Prekrije li, međutim, usta dok sluša nekoga, to pokazuje da oseća da sagovornik nešto skriva.

Dodirivanje nosa katkad se može sastojati od nekoliko hitrih trljanja ispod nosa ili jednog brzog, gotovo neprimetnog dodira po nosu. Ovu kretnju žene izvode neprimetnijim pokretima od muškaraca, po svoj prilici da ne razmažu šminku. Naučnici čikaškog Udruženja za istraživanje mirisa i okusa otkrili su da prilikom laganja dolazi do oticanja tkiva u nosu. Naučnici su utvrdili da laganje uzrokuje povišenje krvnog pritiska, pa se nos zapravo širi od navale krvi, a upravo je ta pojava nazvana 'Pinocchijev efekt'. Zbog povećanja krvnog pritiska, čovek oseća štipkanje u nosu, pa počne žustro trljati nos.Kad odrasla osoba ne želi gledati nešto neugodno, poslužiće se kretnjom trljanja oka. Trljanjem oka mozak pokušava sprečiti obmanu, sumnju ili nešto neugodno što vidi ili izbeći gledanje u lice onome kome laže. Muškarci u pravilu snažno trljanju oči, a ako je laž velika, neretko i odvrate pogled. Za razliku od muškaraca, žene puno ređe koriste ovu gestu. Umesto nje radije će pribeći njžnom trljanju odmah ispod oka kako ne bi razmazale šminku.
Hvatanje za uho može biti znak da je osoba čula dovoljno ili da je voljna govoriti. Kao i dodirivanjem nosa, hvatanjem za uho služi se osoba koja se oseća uznemireno. Ta kretnja odrasla je verzija prekrivanja ušiju obema rukama kojom se služe deca kada ne žele čuti roditeljske prigovore. Hvatanje za uho može značiti da osoba, iako tvrdi da se slaže, ustvari je simboličan pokušaj da 'ne čuje ništa zlo'.

Češkanje, obično kažiprstom, po vratu kretnja je koja je znak sumnje ili nesigurnosti i svojstvena je osobi koja govori: 'Nisam siguran slažem li se s tim.' Vrlo je očita kad je u proturečnosti s verbalnom porukom: 'Razumem kako se osećate', ali češkanjem po vratu pokazuje suprotno.Laganje uzrokuje osećaj štipkanja u osetljivom tkivu lica i vrata. Iz toga razloga prilikom laganja ljudi često povlače ovratnik ili češkaju se po vratu. Porast krvnog pritiska tokom laganja uzrokuje izbijanje znoja na vratu u trenutku kad lažov posumnja da ste pomislili da laže.

Stavljanje prsta u usta nesvesni je pokušaj povratka osećaja sigurnosti koji je osoba imala kao dojenče na majčinim grudima, a javlja se kad smo pod stresom. Većinu kretnji rukama po ustima možemo povezati s laganjem, ali kretnja stavljanja prstiju u usta jasan je znak unutrašnje potrebe za uklanjanjem sumnje, pa je pravi potez u takvoj situaciji ponuditi osobi garanciju i dati obećanje.

Izvor: http://www.tportal.hr/


blog comments powered by Disqus


Pregledano: 82  puta.


 
eXTReMe Tracker