Mandulat (bademovac)
Potrebno je:
- 4 belanca
- rendana kora 4 limuna
- 2 kesice vanil šećera
- 350 gr meda
- 400 gr oljuštenih badema
- 2 oblande
Priprema:
Zajedno mešati u loncu belanca, šećer i istruganu koru limuna, dok se šećer ne istopi. U posebnu šerpu staviti med i lagano ga zagrejati na plotni. Zatim ga sjediniti sa masom od belanaca i na tihoj vatri ili na pari uz neprekidno mešanje kuvati fil dok se masa ne počne odvajati od lonca. Za to je potreban otprilike jedan sat. Bademe prokuvajte i oljuštite, pa ih stavite na pleh i malo propecite u rerni na temperaturi od 180 stepeni. Sjedinite ih sa filom i mešajte na vatri još jedno 30 minuta, tada sklonite sa vatre. Na dno pleha stavite jednu oblandu, na nju nanesite fil i poklopite je drugom oblandom. Ostavite preko noći da se ohladi i stegne.
Secite nožem koji je umočen u vodu.