Buhtle
Potrebno je:
500 g pšeničnog brašna
20 g kvasca
100 g maslaca
2 dcl mleka
50 g šećera ili jedna kašika meda
2 jaja
pekmez
šećer u prahu
Priprema:
1. Brašno istresemo u činiju i usred njega napravimo udubinu.
2. U lončiću razmutimo zdrobljeni kvasac sa 2 kašike brašna, 1 kašikom šećera i ½ dcl mlakog mleka. Smesu ulijemo u brašno i pričekamo da kvasac naraste.
3. Tada dodamo šećer ili med, jaja i so, te umešamo glatko testo. Smestimo ga na toplo da naraste.
4. Naraslo testo izvaljamo pola prsta debelo i izrežemo ga na četvrtine velike od prilike 7x7 cm. U sredinu svake četvrtine stavimo po 1 kašiku pekmeza, zatim zadignemo uglove svake četvrtine i stisnemo ih skupa povrh pekmeza. Buhtle premažemo rastopljenim maslacem i stavimo ih u tepsiju tako da se ne dotiču. Tepsiju stavimo na toplo da još narastu, zatim ih ispečemo.
5. Pečene buhtle ostavimo neko vreme u tepsiji da se ohlade, zatim ih izvadimo na dasku i posipamo šećerom u prahu.