Kod nege zuba zabranjeno je...


Stomatolozi preporučuju da se kod njih dolazi bar dva puta godišnje u zavisnoti od toga u kakvom stanju su naši zubi. Ako je potrebno, zubara treba posećivati i češće – svakih dva do tri meseca.

Postoji ceo popis stvari koje nikako ne smemo da radimo svojim zubima:

1. Agresivno četkanje
Koristite li tvrdu četkicu i ako snažno stišćete dok perete zube, vaša caklina će nestati.  Prvo ćete izazvati preosetljivost zuba pa i razvoj karijesa. Umesto tvrdih koristite meke četkice i nežno, kružnim pokretima, barem dvaput dnevno po dve minute čistite zube.  To je pavilno pranje zuba.

2. Agresivne pasta za zube
Neke paste za zube imaju presnažno delovanje. Zrnasta struktura može oštetiti caklinu i dovesti do problema sa zubnim mesom.

3. Loše je ako ne koristite zubni konac
Biće dovoljno ako jednom dnevno koristite konac za zube. Tako ćete sprečiti razvoj bakterija u ustima.

4. Gazirani sokovi
Gazirana pića, bilo da su dijetalna ili ne, sadrže fosfornu kiselinu koja vremenom može oštetiti zube. Ako već morate da pijete gazirano, pijte na slamku.

5. Hrana koja ostavlja fleke
Zubna caklina je kao sunđer. Sve ono što ostavlja mrlje na šolji ili tanjiru, ostavlja i na zubima – rezultat – žućkasta nijansa zuba. Oprezno i sa pastama za izbeljivanje, ni one nisu blage prema caklini.

6. Često grickate
Svaki put kad nešto pojedete, posebno ako je puno šećera i skroba, bakterije koje se normalno nalaze u ustima stvaraju kiseline koje razgrađuju hranu. Ali, ove kiseline mogu i da oštete zube. Sirova hrana, kao što je povrće i voće, uz i nakon obroka, može vam pomoći da to sprečite.

7. Zubi kao alat
Otvarate li zubima kese, flaše ili odmotavate čvorove, lako vam može ispasti plomba. Nije poželjno ni da žvaćete kockice leda, smrznute slatkiše i tvrde bombone.

8. Zanemarujete problem
Zubno meso koje krvari i hroničano prisutan neprijatan zadah upozoravaju na bolesne desni. Za borbu protiv lošeg zadaha pijte što više vode. Desni koje krvare moraju se nežno prati, a nužna je i upotreba zubnog konca. Ukoliko simptomi traju duže od nekoliko dana, posetite stomatologa.

9. Ne ide vam se kod zubara
Ne idete dvaput godišnje na kontrolu? Neki bi zbog bolesnih desni trebalo i češće na pregled – svaka tri meseca.

10. Ne marite za negu usana
Ma kako zdrave zube imali, osmeh će vam pokvariti suva i ispucala usta. Usne negujte balzamom i unosite dovoljno tečnosti.

Izvor: http://www.zenskikafe.com/


blog comments powered by Disqus


Pregledano: 44  puta.


 
eXTReMe Tracker