Posluživanje hrane

Boja jela – od značaja je za varenje. Monotona i jednobojna jela ne izazivaju apetit. Dok raznolika jela u kojima preovladava više boja bolje deluju na apetit.
Temperatura jela – je bitna i takođe utiče na kvalitet hrane. Temperatura jela koje jedu odraslu treba da bude između 10 - 15˚C. Jelo čija je temperatura niža od 10˚ oštećuje sluzokožu organa za varenje, smanjuje lučenje sokova za varenje, a može i da ošteti zubnu gleđ.
Topla jela je mnogo teže služiti nego hladna, jer zahtevaju više spretnosti, i brzinu posluživanja da se jelo ne bi ohladilo.
Supe i čorbe – služe se u posebnim činijama.
Variva - služe se u dubljim okruglim činijama.
Slatka jela - služe se na ravnim staklenim, porculanskim ili keramičkim tanjirima.
Voćne salate, voćne pene, kompoti, kremovi – služe se u staklenim činijama.
Pržena slatka jela (krofne i sl.) – stavljaju se na ravan, najčešće okrugao tanjir pokriven čipkastim papirom.
Ribe - služe se na dugačkom tanjiru.
Mesna jela sa umakom - služe se u dubljoj činiji i prelivaju umakom neposredno pre služenja da bi jelo ostalo toplo.
Meso – se seče na kolutove i servira se na tanjiru u obliku ljusaka na ribi.