Zeleno povrće za dobar vid
Osim šargarepe, izvrsna hrana za oči je i zeleno povrće

Nedavno istraživanje potvrdilo je da zeleno lisnato povrće i voće „u boji" utiče na naš vid i može da spreči bolesti oka povezane sa starenjem.
Kelj, spanać i ostalo zeleno lisnato povrće sadrže karotenoide (šargarepa je po tome odavno poznata), poput luteina i zeaksantina, koji igraju važnu ulogu u zaštiti retine oka. Oni pomažu u smanjivanju neprijatnosti i poteškoća izazvanih bleštanjem, pojačanim kontrastima, smanjuju vreme oporavka od fotostresa i popravljaju vizuelni domet oka. Takođe, lutein i zeaksantin potencijalno mogu da poprave vid biološkim i prirodnim putem. Ali, iako se u prirodi nalazi oko 600 karotenoida, samo deo njih mogu uspešno da apsorbuju ljudi - putem hrane.
Novije vesti:
- Biljni čajevi za mršavljenje
- Smršajte bez gladovanja i znojenja
- Crveno vino usporava starenje
- Hrana koja leči stres
- Lisnato povrce cisti organizam
Starije vesti:
- Praziluk za zdrava pluca
- Kraljica svih dijeta
- Bubrezi stradaju zbog teške hrane
- Mediteranska ishrana smanjuje rizik od raka želuca
- Šipak jača čitav organizam