Vožnja bicikla oblikuje telo

Vožnja (sobnog) bicikla je dobar kardio trening koji uključuje multitasking, sagoreva masti, gradi mišiće i najvažnije od svega, ovde nema stresa s kojim se telo susreće kada stopalo pogodi zemlju (kao kod trčanja). Upoznajte se sa svim prednostima pedaliranja!

Biciklizam sagoreva kalorije
Žena teška 60 kilograma može sagoriti i do 473 kalorija u sat vremena pedaliranja umerenim tempom. Ako prebaci u višu brzinu, na primer između 23 i 26 km/h, može sagoriti i do 591 kalorije u sat vremena vožnje. Peta brzina, tj. 32 km/h, olakšaće vaše telo za čak hiljadu kalorija!

Učvršćuje mišiće nogu
Krajnje je vreme da se pripremite za leto – kratku odeću i otkrivajuće kupaće kostime. Okretanjem pedala 5.400 puta na sat možete učvrstiti kvadricepse i mišiće listova – mišiće koje primećujemo kada žena nosi mini suknju i visoke štikle!

“Pokušajte napraviti savršeni krug. Stiskajte prema napred, a zatim prema dole kvadricepsima. Vucite natrag mišićima stražnje lože, kao da brišete blato s prljavog đona, pa koristite listove za povlačenje prema gore”, Gaertner je opisala pravilni način pedaliranja za dobre rezultate.

http://worldcups.co.za/wp-content/uploads/2009/04/missy-1.jpg

Pravilna ishrana

Tipični simptomi pogrešne ishrane su potpuna iscrpljenost i umor nakon vožnje bicikla. Osim toga, neki su uprkos fizičkoj aktivnosti nervozni i imaju problema sa koncentracijom, dok se kod nekih osoba nakon vožnje javljaju čak glavobolja i nesvestica. Razlog je sledeći: ako bicikl vozite duže vreme uzbrdo i u maloj brzini i pri tome  ne sedite, već ustanete, već ste potrošili mnogo glukoze koju proizvodi vaša jetra, a koja je osnovni izvor energije. To znači da jetra jedva da može da vam stavi dovoljno glukoze na raspolaganje. Ako nastavite sa vožnjom, onda dolazi do toga da se belančevine pretvaraju u neophodnu glukozu. Na taj način iz mišića nestaju aminokiseline, što za posledicu ima da se mišići neophodni za vožnju bicikla smanjuju. Istovremeno se nivo šećera u krvi smanjuje, što dovodi do slabljenja živaca i pamćenja. 

Ovde nije toliko važno šta jedete na dan vožnje bicikla. Važno je šta ste jeli prethodnog dana.Takođe je važno da pre, za vreme  i nakon vožnje pijete dovoljno vode.  

Idealna hrana za ovu vrstu sporta su složeni ugljeni hidrati poput integralnog hleba, testenina od integralnog brašna, kuvanog krompira, braon pirinča ili ovsenih pahuljica, čija je razgradnja sporija i koji polako ulaze u krv. Nivo sećera u krvi je stabilan, a metabolizam nije pod stresom.

Ostavi komentarMapa sajta