Šufnudle

plugins/content/imagesresizecache/f8acc80f0c3a52db7c66fdf95304cfeb.jpeg

Ako ste naučili da pravite knedle sa šljivama, šufnudle Vam neće biti problem. Testo se priprema na potpuno isti način, a razlika, osim upadljivo drugačijeg oblika, je što šufnudle možete pripremati i kao slatke i kao slane pa je na Vama da odlučite želite li tradicionalnu poslasticu ili starinski prilog. Ako niste naučili da pravite knedle – pa, požurite!

 

Sastojci za 6 osoba


700 g mekog brašna

 1 kg krompira

5 kašika ulja

1 kašika margarina

 200 g prezli

3 kom jaja


Ogulite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Bolje je da koristite beli krompir . Kada je krompir obaren tj. kada postane mekan, ocedite vodu pa ga dobro izgnječite.jer se lepše raspadne u testu.  Dok je krompir još topao, dodajte margarin i dobro ga umešajte pa ostavite da se malo prohladi. Krompir morate da ostavite da se prohladi pre nego što nastavite da se jaja ne bi delimično „ispekla“ na vrelom krompiru.  U krompir dodajte jaja i dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i mešajte (mesite) dok se testo ne ujednači. Dodajte onoliko brašna koliko je potrebno da se zamesi testo koje se ne lepi za prste. Radnu površinu dobro pospite brašnom (da se testo ne bi lepilo) pa premesite testo još malo. Podelite testo na nekoliko komada i od svakog napravite manji valjak od kog ćete odsecati komadiće debljine oko 1, a dužine oko 5 cantimetara. Oblikujte testo u valjčiće.


Kuvanje šufnudli

Posolite vodu i stavite je da proključa. Ubacite šufnudle u ključalu vodu i kuvajte ih oko pola sata, odnosno, dok ne isplivaju na površinu. Vodite računa da se šufnudle ne zalepe za dno šerpe kad ih ubacite u ključalu vodu. Ako se to ipak desi, samo ih „odlepite“ varjačom.


Priprema prezli

Dobro zagrejte ulje pa dodajte prezle i pržite ih dok malo ne potamne. Kako šufnudle mogu biti pripremane i kao slatko jelo, u prezle možete dodati šećer i cimet. Obarene i oceđene šufnudle uvijte u prezle sa svih strana, slažite u činiju i pospite preostalim prezlama. 


Posluženje

Slatka varijanta: Uz tople šufnudle poslužite šećer i cimet.


Slana varijanta: Tople šufnudle poslužite kao prilog uz neko meso u sosu.


Prijatno!


izvor: http://www.becook.com/





blog comments powered by Disqus


Pregledano: 386  puta.


 
eXTReMe Tracker