Spekulas keks

250 g omekšalog putera
250 g šećera
2 jajeta
500 g brašna
2 kašičice mešavine začina za spekulas keks (kardamom, cimet, karanfilić)
2 kašičice praška za pecivo...
100 g mlevenog badema
rendana korica 1 neprskanog limuna
belance
75 g badema u listićima
250 g šećera u prahu
belance
Kalorije: 80
Vreme pripreme:100 minuta


Holandski "speculaas"
Puter penasto umutite, dodajte šećer i jaja pa mutite dok ne nastane glatki krem. Izmešajte brašno, začine, prašak za pecivo, mleveni badem i limunovu koricu pa izmiksujte spiralnim nastavcima u kompaktno testo. Pokrijte ga i ostavite 2 sata u frižideru.
Rernu zagrejte na 180° C. Ohlađeno testo razvaljajte između dve plastične kesice za zamrzavanje ili dva sloja prozirne folije na debljinu 3-4 mm. Izvadite kalupićima keksić (jednostavnim ili nekim sa komplikovanijom šarom kao što je npr. originalna holandska - ako je imate), poslažite na masni papir pa premažite razmućenim belancetom. Pospite zatim bademom u listićima i pecite u rerni 10-12 minuta.
Opcija: Po želji umutite glatku glazuru od šećera u prahu, belanceta i 1-2 kašičice vode, ulijte u prozirnu vrećicu, odrežite joj vrh pa po kolačićima istisnite bele ukrase. Pustite da se glazura stvrdne.