Čupava Kata

za testo:
- 250 g margarina
- 4 pune kašike kristal-šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 150 g oštrog brašna
- 150 g mekog brašna
- 4 žumanca
- 1/2 šolje mleka
- 1 kesica vanil-šećera
za fil:
- 250 g kristal-šećera
- 4 belanca
- 2-3 kašike džema od kajsija
- 150 g iseckanih oraha
- narendana kora 1 limuna
za ukrašavanje:
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanil-šečera
Priprema:
testo:
Umutiti 250 g margarina. Uz neprestano mućenje dodati žumanca jedno po jedno, zatim kristal-šećer, vanil-šećer, prašak za pecivo i na kraju zamesiti sa brašnom (i oštro i meko) i mutiti dok testo postane ujednačeno glatko.
fil:
Umutiti belanca, dodati kristal-šećer, džem, vanil šećer, koru limuna i orahe. Sve dobro izmešati.
Testo podeliti na 3 dela. Dva dela staviti u zamrzivač.
Treći deo zamutiti sa 1/2 šolje mleka (testo će biti žitko) i izručiti u podmazan, brašnom posut pleh. Izravnati masu i preko nje staviti 1/2 pripremljenog fila. Preko fila po celoj površini ravnomerno narendati (na krupno rende) 1 deo testa koje ste zamrzli. Preko ovog sloja staviti drugu polovinu fila, pa preko svega krupno narendati preostalo zamrznuto testo.
Peći na 200ºC oko 30 min. Gotov, ohlađen kolač posuti šećerom u prahu koji ste pomešali sa vanil-šećerom. Kolač seći na kocke.