Neravnoteža hormona - uzroci i posledice

Hormoni se prenose putem krvi do tkiva ili organa za regulisanje specifičnih funkcija. Hormoni pomažu u obnovi ćelija i odgovorni su za rast, apetit, reprodukciju i metabolizam.

Timus, hipofiza, nadbubrežne žlezde, štitasta žlezda i pankreas, muške i ženske polne žlezde proizvode hormone koji su usmereni prema određenim organima.

Odredište za specifični hormon prepoznaju receptori koji su prisutni u organima. Tako svaki put kada se hormon ispušta, receptor  šalje signal. Hormoni prepoznaju signal i kreću prema receptoru. Nažalost, u nekim slučajevima može doći do neravnoteže hormona u telu koja može biti uzrokovana brojnim faktorima.

Veliki broj faktora doprinosi hormonskoj neravnoteži kod muškaraca i žena. Zdravstvena stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitastom žlezdom ili rast tumora mogu izazvati hormonsku neravnotežu. Osim toga nutritivni deficit, pasivan način života, pušenje, alkohol, nedostatak fizičke kondicije i prekomerni stres dovode do poremećaja u hormonskoj ravnoteži.

Žene su sve više sklone ovom problemu tokom menopauze ili trudnoće. Štoviše, sindrom policističnih jajnika, uzimanje kontraceptiva ili antibiotika može dovesti do visoke razine estrogena i progesterona.
Najčešći simptomi hormonske neravnoteže su anksioznost, hormonalne glavobolje, noćno znojenje, akne, gojaznost, nedostatak apetita, poteškoće u koncentraciji, problemi s desnima i promene u mirisu tela. Osoba može patiti od razdražljivosti, promena raspoloženja, uznemirujućih osećaja i niskog seksualnog nagona. Ubrzani puls, bolovi u zglobovima i gubitak kose su neki od znakova hormonske neravnoteže kod muškaraca.
Gastrointestinalni problemi kao što su probavne smetnje, nadutost, mučnina i gasovi su jedan od najčešćih uzroka hormonskog poremećaja. Žene koje pate od hormonske neravnoteže mogu imati simptome kao što su navale vrućine, predmenstrualni sindrom, policistični jajnici, bolne menstruacije, osetljivost grudi, suvoća vagine i infekcije, uterini fibroidi i infekcije mokraćnog trakta. Neplodnost, endometrioza  i osteoporoza  takođe mogu biti uzrokovani hormonskom neravnotežom kod žena.

Kod muškaraca uobičajeni simptomi ovog poremećaja su povezani s erektilnom disfunkcijom, niskim brojem spermija, rakom prostate i bolnim mokrenjem.

Lečenje osnovnih problema, kao što su problemi sa štitastom žlezdom ili dijabetes može pomoći u rešavanju hormonske neravnoteže. U određenim slučajevima hormonski lekovi mogu lečiti probleme. Osim toga, zdrava prehrana i fizička aktivnost mogu pomoći u efikasnom rešavanju problema.

Izvor: http://www.centar-zdravlja.net/


blog comments powered by Disqus


Pregledano: 66  puta.


 
eXTReMe Tracker