Kako se pravi sushi?

Sushi je tradicionalna japanska hrana, no ona je trenutno popularna u  kulturama širom sveta. U poslednjih 20 godina, Amerikanci su jako naklonjeni ovoj vrsti hrane, a može se podjednako naći i u gradskim i prigradskim domaćinstvima. Dok ljudi uglavnom koriste reč “sushi” za sirovu ribu, pojam se zapravo odnosi na  kuvani pirinač. Ovaj sushi obično se poslužuje sa sirovom ribom, ali to nikako nije pravilo. Sushi može biti serviran s brojnim prelivima i nadevom, uključujući i morske plodove, povrće, wasabi paste i slično. Postoje mnogi nazivi za vrste sushi-ja, ovisno o načinu na koji je pripremljen.
Evo kako ga spremiti…

Od povrća koristite krastavce, šargarepu ili šparoge. Koristite japansko pirinčano sirće za najbolji rezultat. Za umotati sushi koristite Nori listove morskih trava…

Kad su vam sastojci spremni pripremite sushi pirinač. Zagrejte pirinčano sirće sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperite i ohladite pirinač sa hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuvajte pirinač. Prekrijte ga vlažnim komadom tkanine. Tako će pirinač ostati vlažan. Nikako nemojte pirinač stavljati u frižider.

Rolanje sushi-je olakšaćete si uzmete li bambusovu prostirku ili podmetač. Stavite Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji deo Nori-ja postavite da je okrenut prema dole.

Uzmite kuvani pirinač i raširite ga po Nori listu. Pirinač raširite u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko pirinča. Ostavite pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljajte malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.

Poredjajte ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatite bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolajte sushi u suprotnom smeru od vas. Učvrstite rolu koju ste zarolali i odmotajte bambusovu podlogu. Celu rolu narežite na komade. Sushi je najbolji kad je poslužen sa wasabi pastom i sojinim sosom sa đumbirovim korenom.

Izvor: http://www.savjeti-hr.com/

Ostavi komentarMapa sajta